Wil je producten in onze (externe) webshop opzoeken? Klik dan hier.

‘Hoe groen zijn groene schoonmaakmiddelen?’

Bron: Service Management

Producenten bestoken de sector met duurzame reinigingsmiddelen. Maar krachttermen als ‘geen fosfaten’ en ‘biologisch afbreekbaar’ zeggen weinig over het groene gehalte. Hoe groen is een groen schoonmaakmiddel?

1. Krachttermen zeggen weinig

Af en toe kijkt Jacques van den Wijngaard verwonderd naar de hoeveelheid groene schoonmaakmiddelen. Hij is zelfstandig consultant voor Alfa chemie en Hygiëneconsult. Als chemie-expert van onder meer Quaron was hij onder andere verantwoordelijk voor de ontwikkeling van ecolabelproducten. “Producenten doen in hun reclamevoering erg groen. Maar niet in alle gevallen is dat goed onderbouwd. Krachttermen als ‘geen zuren’ en ‘geen fosfaten’ zeggen weinig over het groene karakter van het product.”

2. ‘Biologisch afbreekbaar’ is aan inflatie onderhevig

Ook de term ‘biologisch afbreekbaar’ is aan inflatie onderhevig, stelt hij. “Die term wordt vaak ten onrechte gebruikt. Ik stuit soms op producten die voor 95 procent of meer uit water en niet-afbreekbare stoffen bestaan, zoals loog of zouten. Alleen een klein percentage is wél afbreekbaar, hetgeen ook gewoon wettelijk vereist is. En sommige bestanddelen die niet worden afgebroken zijn niet slecht voor het milieu. Integendeel, zout, zand en steen zijn niet afbreekbare bestanddelen. Stuk voor stuk zijn het essentiële elementen voor reinigingsmiddelen.”

3. Ecolabel geeft groene ‘last’ aan

Het kan wel op een goede manier, oordeelt Van den Wijngaard. “Het zegt wel degelijk iets als een product over een van de hoog aangeschreven ecolabels beschikt.” Hij wijst onder meer op het Europees ecolabel, Nordic Swan en de Charter voor Duurzaam Schoonmaken van de NVZ en – in internationaal verband – de AISE. “Zij leggen de ‘groene’ last voor producenten hoger dan wettelijk voorgeschreven.”

4. Groene schoonmaakmiddelen zijn minder schadelijk

Van den Wijngaard wil wel benadrukken dat de schoonmaaksector en haar leveranciers zich in goede richting begeven. “Schoonmaakmiddelen vormen een belasting voor het milieu. Dat is niet te vermijden. Ook niet voor groene reinigingsmiddelen. Ze zijn alleen minder schadelijk.”

Meer informatie over onze duurzame producten? Bekijk het hier.

King-hoe-groen-zijn-groene-schoonmaakmiddelen

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief