Wil je producten in onze (externe) webshop opzoeken? Klik dan hier.

Reinigen of desinfecteren?

‘Reinigen’ en ‘desinfecteren’ zijn ogenschijnlijk synoniemen, die veelal door elkaar gebruikt worden. Er zit echter wel degelijk verschil tussen de twee, waarbij geldt: “Reinigen is belangrijker dan desinfecteren,” aldus schoonmaak- en hygiënespecialist Ron van Zoelen.

Wat is het verschil?

‘Reinigen’ of ‘schoonmaken’ houdt in dat vuil en afzetting van oppervlakten wordt verwijderd. Bij het ‘desinfecteren’ of  ‘ontsmetten’ worden micro-organismen (bacteriën en virussen) gedood. Desinfectie is pas effectief, wanneer het oppervlak al schoongemaakt is. Bovendien kan overmatige aanwezigheid van micro-organismen door goed te reinigen voorkomen worden. Daarom is goed reinigen belangrijker dan desinfectie. Voor zowel schoonmaak als hygiëne biedt King verschillende oplossingen.

Goede reiniging met microvezel

Van Zoelen vertelt: “Voor een goede reiniging kan het beste gebruik gemaakt worden van microvezeldoeken.” Door het gebruik van microvezel kunnen kruisbesmettingen en zorginfecties voorkomen worden. King heeft microvezeldoeken in het assortiment van onder andere het eigen merk Primesource.
Beter nog is het gebruik van disposable microvezeldoeken, die na gebruik weggegooid kunnen worden. De voordelen van deze single use doekjes zijn onder andere vermindering van de hoeveelheid was, en minder risico op zorginfecties en kruisbesmettingen.

Kies het juiste desinfectans

Desinfectiemiddelen kunnen voor zowel oppervlakten als voor persoonlijke hygiëne (i.e. het ontsmetten van de handen) gebruikt worden. De keuze voor een goede desinfectans is belangrijk binnen elke branche. Ook bij persoonlijke hygiëne geldt: reinigen is belangrijker dan desinfecteren. Het is belangrijk de handen vaak genoeg te wassen, maar niet te vaak te desinfecteren. “Een desinfectiemiddel werkt namelijk vergelijkbaar met antibiotica: als het te vaak gebruikt wordt, kunnen micro-organismen resistentie opbouwen,” aldus Van Zoelen.

Disposable microvezeldoeken besparen reinigingsmiddel, waardoor de kans op overmatige desinfectie kleiner is. Hierdoor neemt de kans op resistentie tegen de desinfectans af. Een nieuwe oplossing op de markt zijn de microvezeldoeken van Vileda: Het Vileda SafePlus systeem. Dit is een innovatief all-in-one systeem voor oplossingen in verschillende branches.

Meer weten? Neem dan contact met ons op.

Publicatie van NVZ en VSR

Wordt u geconfronteerd met de vraag reinigen of desinfecteren? Krijgt, of heeft, u vragen over desinfectiemiddelen en over hoe u deze herkent? In een publicatie zetten NVZ en VSR de belangrijkste feiten nog eens op een rij. Zo leest u hoe u claims van producenten controleert en wanneer iets een desinfectiemiddel is. Hierin spelen toelatingsnummers en databanken als het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) en het Europees Agentschap voor chemische stoffen (ECHA) een belangrijke rol. Kortom: als geheugensteun. De brochure kunt u hier downloaden

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief