Wil je producten in onze (externe) webshop opzoeken? Klik dan hier.

Grondstoffen tekorten. Hoe zit het?

Dat er een tekort ontstaat in grondstoffen is al langer bekend. De afgelopen tijd is dit in een stroomversnelling geraakt door allerlei factoren. Dit heeft invloed op verschillende markten. We zetten dit hieronder kort uiteen.

Hoe zijn de tekorten ontstaan?
De problemen ontstonden veelal bij de uitbraak van de coronapandemie. Productie van veel artikelen en materialen zijn in China destijds stilgelegd, terwijl de vraag groeide. Hamstergedrag was aan de orde van de dag. Niet alleen de vraag naar desinfectie en reinigingsproducten steeg vanwege Covid-19, ook de vraag naar bijvoorbeeld hout(pulp) voor karton (meer pakketjes) en de bouwsector. Producenten hebben deze achterstanden nog niet ingehaald. Door een tekort aan containers richting Europa én enorme personeelstekorten ontstonden er logistieke problemen. Containers die wél een weg naar Europa vinden hebben een langere vaartijd. De schepen varen namelijk op halve kracht vanwege de hoge brandstofkosten.

Welke invloed heeft de oorlog in Oekraïne hierop?
Door de oorlog in Oekraïne zijn veel fabrikanten gestopt met produceren in Rusland en Belarus. Ook is import vanuit deze landen vrijwel geheel geblokkeerd door sancties van de EU. Zo importeerde de EU veel Russisch hout en deze handel is vrijwel helemaal stil gevallen. De staalfabriek in Marioepol was zelfs goed voor 30% van de plaatstaalmarkt in Europa.

Daarnaast hebben we te maken met de beperkte beschikbaarheid van gas, door het deels afsluiten van de Nord Steam gaslijn vanuit Rusland. In Duitsland wordt veel hygiëne papier, tissues en servetten geproduceerd en is nog geheel afhankelijk van Russisch gas. Door de oorlog zijn ook de olieprijzen extreem gestegen. Ruwe olie is een grondstof die wordt gebruikt voor productie van plastics zoals PP en PE, chemische producten maar ook voor brandstof.

Wat heeft MDR hier mee te maken?
Fabrikanten halen producten uit de markt omdat deze niet op tijd voldoen aan de MDR wet- en regelgeving of door kosten die met deze wetgeving gepaard gaan. Onderzoek van MedTech in het tweede kwartaal van 2022 wijst uit dat 85% van de medische hulpmiddelen die onder de MDR wetgeving vallen nog niet MDR-gecertificeerd zijn. Een stabiele toelevering van sommige medische hulpmiddelen komt hierdoor serieus in gevaar.

En wat doen de personeelstekorten?
Door de economische groei en een hoog ziekteverzuim (Covid-19) zijn er grote personeelstekorten. Hierdoor kan productie niet volledig draaien en krijgen producenten hun (half) fabricaten niet meer van A naar B vervoert.

Van welke grondstoffen is er nu een tekort?
Het gaat om allerlei verschillende grondstoffen, waaronder granulaatkorrels, papierpulp, PE, PP, PET, PVC, chloor en fosforzuur. Deze grondstoffen zijn de basis van heel veel verschillende producten, waaronder toiletpapier, afvalzakken, chemie en bekers.

Wat betekent dat?
De opeenstapeling van alle bovengenoemde factoren heeft invloed op de beschikbaarheid van producten. King doet haar uiterste best om er voor te zorgen dat producten zoveel mogelijk beschikbaar zijn én blijven in de toekomst. Toch kan het zo zijn dat wij alternatieve producten aanbieden. Wij kijken uiteraard altijd naar specifieke wensen zodat je hier zo min mogelijk van merkt.

Heb je vragen? Neem dan gerust contact met ons.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief