Wil je producten in onze (externe) webshop opzoeken? Klik dan hier.

De toekomst van wegwerpplastic

Vanaf 2024 zijn plastic wegwerpbekers en -maaltijdverpakkingen in principe niet toegestaan als je ter plaatse in een horecagelegenheid, op een festival of op kantoor eet of drinkt (bron: Rijksoverheid). Herbruikbare borden en bekers zijn dan de norm om milieuvervuiling en plastic soep te voorkomen. King helpt graag mee om deze overgang voor iedereen zo gemakkelijk mogelijk te maken. Hieronder zijn allereest de belangrijkste veranderingen uiteengezet.

In de zorginstelling of op kantoor

In de nieuwe regelgeving voor minder plastic wegwerpartikelen wordt een onderscheid gemaakt tussen consumptie ter plaatse en consumptie onderweg (afhaal en bezorging). Bij consumptie ter plaatse wordt herbruikbaar servies het uitgangspunt: de afwasbare koffiemok op kantoor en het bord in de kantine. Zorginstellingen zijn uitgezonderd voor deze regelgeving en mogen wel nog wegwerpplastic gebruiken. Wil je toch verduurzamen in de zorg? King denkt graag mee met duurzame alternatieven. We houden hierbij rekening met strikte regels omtrent hygiëne.

Verbod op gratis ‘to go’ bekers per juli 2023

Voor consumptie onderweg geldt dat per 2023 juli een bedrag moet worden betaald voor plastic wegwerpbekers en -maaltijdverpakkingen. Dit geldt ook voor papieren bekers omdat hier vaak een laagje plastic in zit (denk hierbij aan koffiebekers). De 100% papieren – en andere plasticvrije wegwerpverpakkingen blijven wel toegestaan.

Opruimen van plastic zwerfafval

De maatregelen komen voort uit de Europese Single-Use Plastics richtlijn. Met de nieuwe regels vanaf 2023, zal de rekening voor het opruimen van zwerfafval op straat, in sloten, rivieren en natuurgebieden worden betaald door de producenten die deze producten op de markt brengen.

En nu?

Om klaar te zijn voor deze nieuwe wet- en regelgeving, raden wij aan om op tijd te kijken naar duurzame alternatieven. King is voorbereid met een assortiment aan porselein, plasticvrije artikelen en andere duurzame oplossingen. Neem gerust contact met ons op als jij klaar bent voor de volgende stap of alleen voor wat advies omtrent verduurzaming of recycling.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief