Believe-Recyclable-king

Believe Recyclable

Ben u op zoek naar disposables van gerecycled materiaal in het kader van uw duurzaamheidsbeleid? Gerecyclede producten zijn namelijk een mooie manier om een bijdrage te leveren aan een beter milieu.

Wat is Recycling?

Recyclable is het opnieuw gebruiken van materialen. Recycling is iets anders dan hergebruik, waarbij een product opnieuw wordt gebruikt zonder het daarbij in grondstoffen te scheiden. Er zijn verschillende manieren om te recyclen. Bij recyclen is het altijd nodig om de te recyclen producten goed te sorteren op (mono) materiaal en kleur. Dit gebeurt meestal vooraf. Ontzettend veel materialen zijn geschikt voor recycling, denk hierbij bijvoorbeeld aan textiel, glas, papier of plastic. Wanneer een materiaal na recycling in kwaliteit vermindert, noemen we dat downcycling. Een voorbeeld hiervan is aardolie dat in eerste instantie wordt gebruikt om plastic van te produceren, en vervolgens na recycling wordt gebruikt als verbranding om energie op te wekken. Wanneer echter ditzelfde plastic gerecycled wordt om er opnieuw plastic van te maken, dan is er geen sprake van downcycling.

Recyclable plastic

Producten van gerecycled plastic kunnen onderdeel vormen van uw MVO-beleid.

Wilt u echter dat uw plastic afval ook weer gerecycled wordt? Dan is het belangrijk ook het gescheiden aanleveren en het verwerken van het kunststof materiaal in acht te nemen.

Daarnaast is het altijd verstandig u goed te laten informeren over alle mogelijke duurzame oplossingen. Wellicht past het bij uw organisatie beter om bijvoorbeeld te kiezen voor composteerbare disposables.

Recyclen milieubewust?

Doordat voor een nieuw product minder nieuwe (virgin) grondstoffen nodig zijn, is het beter voor het milieu.

Indien er minder aardolie geproduceerd hoeft te worden, is dit minder belastend voor het milieu. De uitstoot van broeikasgassen daalt, omdat hergebruik van materialen minder energie kost dan ze nieuw te produceren.

Het gemiddelde recyclepercentage binnen de EU stijgt behoorlijk. Nederland is één van de landen die het meest recyclet.

Wetgeving en richtlijnen

De EU richtlijn 2008/98/EG die in 2008 is opgesteld stelt dat in 2020 50% van het gemeentelijk afval en 70% van het bouw- en sloopafval hergebruikt of gerecycled dient te worden. Het gemiddelde recyclepercentage binnen de EU stijgt behoorlijk. In 2015 lag dit binnen de EU al op 45% (waar het wereldwijd op slechts 9% ligt). Nederland is één van de landen die het meest recyclet. Zo’n 80% van het afval wordt gerecycled. De Nederlandse overheid stimuleert deze duurzame ontwikkelingen met het programma ‘Nederland Circulair in 2050’. Initiatieven als Greendeal helpen mee duurzame initiatieven vorm te geven en te concretiseren.

Wilt u meer weten over recycling of gerecyclede materialen? Wij informeren u graag!

#recycle #recycling #grondstoffen #composteerbaar #mvo #duurzaam #milieu #afval #verpakkingen #disposable #kunststof #GFT #hergebruik #circulair