Wil je producten in onze (externe) webshop opzoeken? Klik dan hier.

Welke disposable handschoen kiest u?

Als u op zoek bent naar wegwerphandschoenen komt u er eigenlijk pas achter hoeveel verschillende disposable handschoenen er op de markt zijn. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen al deze wegwerphandschoenen? En welke is geschikt voor uw specifieke situatie?

Er zijn drie soorten materialen waar handschoenen van gemaakt worden: Vinyl, Latex en Nitril. Voor elke situatie is een andere handschoen geschikt om hygiëne en veiligheid te kunnen borgen. Lees hieronder de verschillen.

Latex handschoenen

Latex handschoenen zijn gemaakt van natuurlijk rubber. Deze disposable handschoen beschermt tegen overdracht van bacteriën en virussen. Latex handschoenen hebben een hoog draagcomfort en voelen flexibel aan. Deze handschoenen zijn echter niet geschikt voor personen met een latex allergie. Ook kunnen ze niet gebruikt worden in combinatie met olie en vet.

Nitril handschoenen

Nitril handschoenen zijn gemaakt van synthetisch rubber en worden vaak gebruikt als alternatief voor de latex handschoenen. Met name als iemand allergisch is voor latex, is nitril een goed alternatief. Ze bieden goede bescherming tegen overdracht van bacteriën en virussen. Handschoenen van Nitril zijn sterker dan latex handschoenen en bestendig tegen olie, vet en spatten van bepaalde chemicaliën.

Vinyl handschoenen

De Vinyl wegwerphandschoen is gemaakt van PVC. Dit is het minst sterke materiaal en biedt daardoor ook het minste bescherming. Vinyl kan een alternatief zijn voor latex handschoenen in het geval van een allergie. Daarnaast zijn vinyl handschoenen ook bestendig tegen olie, vet en zuren en basen.

Gepoederd of poedervrije handschoenen?

Latex, nitril en vinyl handschoenen zijn zowel gepoederd en poedervrij te verkrijgen. Gepoederde handschoenen zijn gemakkelijker aan te trekken en vocht en zweet wordt beter opgenomen. Gepoederde handschoenen worden vaak als comfortabeler ervaren. Echter, deze zijn niet geschikt voor de voedselindustrie. Poedervrije handschoenen die wel geschikt zijn de voedselindustrie, hebben het keurmerk “Food grade”. Het poeder, dat eigenlijk alleen maïszetmeel is, is de oorzaak van veel allergische reacties bij (latex) handschoen gebruikers.

Normering van disposable handschoenen

Niet elke handschoen is geschikt voor iedere toepassing. Voor gedetailleerde informatie bekijkt u de CE-markering en NEN-normering van het product.

CE-markering:

  • Categorie 1: geschikt voor lichte werkzaamheden met beperkte risico’s.
  • Categorie 2: geschikt voor werkzaamheden met middelmatige risico’s.
  • Categorie 3: geschikt voor werkzaamheden met onomkeerbare en dodelijke risico’s.

De NEN-normering geeft aan tegen welke specifieke gevaren de handschoen bescherming biedt. De meest voorkomende normeringen en bijbehorende gevaren zijn:

  • EN 420: algemene vereisten
  • EN 388: mechanische risico’s
  • EN 374: chemicaliën en micro-organismen
  • EN 407: hitte en vuur
  • EN 511: bescherming tegen kou
  • EN 421: bescherming tegen ioniserende straling en radioactieve besmetting

Benieuwd naar alle mogelijkheden?

Neem gerust contact op met onze specialist op het gebied van Cleaning & Hygiene. Ron kan je alles vertellen over ons eigen merk PrimeSource. 

Ron van Zoelen

06-51805412
Productmanager Facilitair

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief