Single Use Plastics (SUP) wetgeving

De Single Use Plastics (SUP) regelgeving is een wet die uit diverse fases bestaat. De wet ging in op 3 juli 2021. De maatregelen zijn bedoeld om het gebruik van wegwerpplastic te verminderen en herbruikbare bekers en verpakkingen te stimuleren. Op deze pagina lees je alles over de Single Use Plastics wetgeving.

Reductiemaatregelen

De maatregelen zijn bedoeld om het gebruik van vormhoudende, kunstofhoudende wegwerpbekers en -voedselverpakkingen te verminderen en het gebruik van herbruikbare bekers en verpakkingen te stimuleren, met als doel om het gebruik van eenmalige, kunstofhoudende drank- en voedselverpakkingen in 2026 met 40% te reduceren ten opzichte van 2022. Hieronder geven we antwoord op de 3 belangrijkste vragen:

Welke producten vallen onder de SUP-wet?

De producten die vallen onder de reductiemaatregelen zijn:

Drinkbekers: Hieronder vallen bekers voor eenmalig gebruik die geheel of gedeeltelijk uit kunststof bestaan, van te voren gevulde bekers, bekers met instant poeders, bekers die als navulbekers verkocht worden of individueel verpakte (hotel) bekers.

Voedselverpakkingen: Hieronder vallen kunststofhoudende verpakkingen voor éénmalig gebruik voor: warme maaltijden en (bv. frietbakjes of hamburger doosjes), koude maaltijden (bv saladeschalen), dessert of ijs in portieverpakking voor directe consumptie, groente of fruit dat geen verdere bereiding behoeft, snacks zoals noten en crackers in doosjes en portieverpakkingen sauzen, broodbeleg smeersels (bv. mayonaise, dips of pindakaas).

Welke regels komen er aan?

De SUP-wet is ingegaan op 3 juli 2021. De regels worden jaarlijks aangescherpt en bestaat uit diverse fasen.

  • 3 juli 2021: Verbod op plastic wegwerpproducten zoals bordjes, bestek, roerstaafjes en rietjes.
  • 1 januari 2023: Start uitgebreide productenverantwoordelijkheid (UPV) voor éénpersoons voedselverpakkingen, zakjes en wikkels, drankverpakkingen, drinkbekers en draagtassen.
  • 1 juli 2023: Reductiemaatregelen voor consumptie voor onderweg, afhalen of bezorgen.
  • 1 januari 2024: Reductiemaatregelen voor consumptie ter plaatse.
  • 3 juli 2024: Doppen deksels moeten vastzitten aan plastic flessen en verpakkingen.

Zijn er uitzonderingen?

Zorginstellingen en gesloten inrichtingen vallen voorlopig buiten de maatregelen.

Omdat er in zorginstellingen en ziekenhuizen niet altijd een goed duurzaam alternatief beschikbaar is, is deze groep voorlopig uitgesloten van de SUP-regelgeving. Het is hierbij wel belangrijk dat er een onderscheid wordt gemaakt tussen het gebruik van wegwerpplastic voor medische doeleinden en voor de publieke ruimtes. Publieke ruimtes zoals bezoekersrestaurants en/of openbare kantines binnen zorginstellingen en/of gesloten inrichtingen vallen wel onder de maatregelen. Dit betekent dat er binnen één gebouw verschillende regels kunnen gelden. Neem gerust contact met ons op om de opties te bespreken.

king-zorg

King Zorgt. Voor een soepele overstap

Op dit moment bestaan er nog geen 100% plasticvrije wegwerpbekers of voedselverpakkingen die warme vloeistoffen kunnen weerstaan. Dit betekent dat het gros binnenkort moet overstappen op herbruikbare alternatieven. King houdt de ontwikkelingen in de markt nauw in de gaten en zorgt voor de laatste informatie op het gebied van innovatie en wetgeving. Bekijk bijvoorbeeld eens onze beslisboom voor de overstap naar een duurzame koffiebeker.

 

Wil je op korte termijn overstappen op re-usables? Kijk eens naar ons eigen merk Verive. 100% SUP-wet proof, betaalbaar én verantwoord. Onze mensen hebben kennis van de SUP-wetgeving en helpen je graag met de overstap. Ben jij klaar voor de toekomst?