Wat gaat er gebeuren?
Vanaf juli 2021 gaan veel eenmalige kunststofproducten in de ban. Wat wordt er verwacht en van wie? Wat kunt u doen?
In 2019 heeft het Europese Parlement de Single Use Plastics (SUP) directive aangenomen, het doel van de richtlijn is om kunststof zwerfafval en dan met name zwerfafval in zee (plastic soep) te voorkomen. Alle EU-landen moeten uiterlijk op 3 juli 2021 de richtlijn overnemen in hun nationale wetgeving. In Nederland is dit opgenomen in het “Besluit kunststofproducten voor eenmalig gebruik”. Onderstaande informatie is gebaseerd op het Ontwerpbesluit zoals op 25 juni 2020 gepubliceerd. De definitieve regelgeving kan nog veranderen en de lidstaten kunnen de SUP-regeling anders implementeren.
Veranderingen per 3 juli 2021
Verbod
Vanaf 3 juli a.s. mogen specifieke plastic producten niet meer op de markt gebracht worden. Bestaande voorraden bij King mogen nog wel worden verkocht. Het gaat om de volgende kunststofproducten:
- Bestek (messen, vorken, en lepels)
- Eetstokjes, sporks en andere kunststof alternatieven voor eenmalig gebruik
- Borden
- Roerstaafjes voor dranken
- Rietjes (behalve als medisch hulpmiddel)
- Wattenstaafjes (behalve als medisch hulpmiddel)
- Ballonnenstokjes
- Voedsel- en drankverpakkingen van EPS (piepschuim) waar direct uit gegeten of gedronken kan worden zoals koffiebekers en hamburgerbakjes
- Alle producten van oxo-degradeerbare kunststoffen. Dat zijn kunststoffen die afbreken in kleine deeltjes onder invloed van zuurstof.
Niet meer gratis verstrekken
Daarnaast mogen soortgelijke verpakkingen voor direct, eenmalig gebruik gemaakt van kunststof, niet meer gratis worden weggegeven. Denk aan koffiebekers, soepkommen en saladebakken. Hiervoor moet de consument waarschijnlijk gaan betalen. Voor welk bedrag of hoe dat in de praktijk zal gaan moet nog worden vastgesteld.

Producten waarin kunststof is verwerkt, worden voorzien van een verplicht herkenbaar beeldmerk.
Vanaf 3 juli 2021 moet op drinkbekers en verpakkingen van dames hygiëneproducten, vochtige doekjes en tabaksproducten met kunststof filters, duidelijk worden aangegeven hoe de gebruiker het product moet afdanken, dat het product kunststof bevat en wat de negatieve effecten van kunststofafval in het milieu zijn.
Wat gaat er na 3 juli 2021 gebeuren?
Bovenstaande veranderingen zijn de eerste stappen die gezet worden om kunststof zwerfafval te voorkomen. Hier kunt u lezen wat er nog meer gaat veranderen.
Waar gaat Richtlijn Single Use Plastics over?
Iedereen die kunststofproducten voor eenmalig gebruik produceert of in omloop brengt, krijgt te maken met de Europese Richtlijn Single Use Plastics (SUP). Naast kunststofproducenten en importeurs, zullen vooral horecaondernemers, out-of-homeketens, drogisterijen en tabakswinkels hier de gevolgen van ondervinden. Het besluit heeft betrekking op kunststofproducten die veel in het (maritieme) zwerfafval worden gevonden zoals rietjes, verpakkingen en wattenstaafjes. Deze kunststofproducten zijn ontworpen voor eenmalig gebruik.
Het gaat echter niet alleen om producten die volledig uit kunststof bestaan, maar ook om producten die slechts gedeeltelijk van kunststof zijn gemaakt. Sommige van deze producten worden verboden, anderen mogen niet meer gratis verstrekt worden en op sommige producten moet een speciale markering komen. De data waarop de nieuwe regels van kracht worden, verschillen eveneens. Zie bijlage. Belangrijk is dat bedrijven hun klanten duidelijk informeren en dat ze kunnen aantonen dat het aandeel Single Use Plastics duidelijk verminderd is. Voor een aantal productgroepen gaat ook een uitgebreide producentenverantwoordelijkheid gelden. Dat betekent dat producenten ook de kosten moet dragen voor het opruimen en verwerken.
De laatste stand van zaken over de Single Use Plastic wetgeving vindt u op de website van de Rijksoverheid of neem contact op met uw accountmanager.