Geschiedenis

1937

King Nederland is ontstaan in 1937 onder de naam Van den Heuvel Papier in Utrecht. Na 1970 ging het bedrijf zich meer en meer richten op papier en plastic bekers. De naam Van den Heuvel werd omgedoopt in King Nederland. In 1983 werd het assortiment uitgebreid met allerlei soorten disposables. 

King Nederland oud

Ook de naam werd gewijzigd in King Disposables en men verhuisde van Utrecht naar de locatie aan de Stephensonstraat 5 in Tiel. Sindsdien is King blijven groeien en daarom in 2019 naar een groter pand verhuisd aan de Grotewei 2 in Tiel. Naast disposables levert King inmiddels ook schoonmaakmiddelen en-materialen, hygiëneproducten, poetsrollen, afvalzakken, tassen, cateringverpakkingen, maaltijdsystemen, tafelaankleding en porselein. Inmiddels werken er zo'n 100 mensen in Tiel en staan er zo'n 10.000 artikelen op voorraad.

In 2007 is King Nederland onderdeel geworden van Bunzl, een wereldwijde speler op het gebied van distributie en outsourcing van non-food verbruiksartikelen zoals food verpakkingen, disposables en hygiëneproducten. Het hoofdkantoor van Bunzl is gevestigd in Londen. Sinds 1957 is Bunzl beursgenoteerd aan de London Stock Exchange.

Geschiedenis van Bunzl

Ook Bunzl kent een rijke geschiedenis. In 1854 begon Moritz Bunzl een klein bedrijfje in Bratislava (tegenwoordig onderdeel van Slowakije).

In 1883 veranderde zijn zoons, Max Bunzl, Ludwig Bunzl en Julius Bunzl de bedrijfsnaam in Bunzl & Biach AG en verhuisde het hoofdkantoor naar Wenen, Oostenrijk. In 1888 werd de eerste papierproductie opgezet en in 1927 werd de eerste sigarettenfilter van papier geproduceerd in samenwerking met de Hongaarse investeerder Boris Aivaz.

Nadat een groot deel van de familie Bunzl in 1938 naar Engeland emigreerde, vestigde Martin Bunzl, Hugo Bunzl en George Bunzl het bedrijf in 1940 in Engeland onder de naam Tissue Paper Ltd. Vanaf 1952 ging het bedrijf verder onder de naam Bunzl Pulp & Paper Ltd. In 1957 kwam 30% van de aandelen beschikbaar op de Londen Stock Exchange en werd Bunzl officieel een beursgenoteerde onderneming. De groei van sigarettenfilters nam eind jaren 60 sterk af. Het gevolg was een winstdaling voor de onderneming met een dieptepunt in 1969. Aan het begin van de jaren 80 startte het bedrijf met een nieuwe strategie. Bunzl begon zich meer te richten op de distributiesector en breidde zich uit door overnames, te beginnen met het Amerikaanse bedrijf Jersey Paper. Eind jaren 80 en begin jaren 90 breidden de outsourcing- en distributieactiviteiten zich verder uit naar de Verenigde Staten, Europa en Australië. Vooral op het gebied van disposable foodverpakkingen.

Anno nu

Inmiddels is Bunzl wereldwijd actief in 27 landen verspreid over 4 continenten met circa 250 distributiecentra. Met meer dan 15.000 medewerkers zorgen wij er iedere dag voor dat onze klanten worden voorzien van kwalitatief hoogwaardige verpakkingen, disposables en hygiëneproducten tegen de beste prijs.