Meer handdesinfectie voor professioneel gebruik toegestaan

Terug naar overzicht

Meer handdesinfectie voor professioneel gebruik toegestaan

De ministeries van VWS en I&W hebben besloten voor de gezondheidszorg een vrijstelling af te geven voor professioneel gebruik van bepaalde middelen die geen virusclaim hebben, zodat deze voorlopig ook gebruikt kunnen worden tegen het coronavirus.

Het gaat om middelen die minimaal 70 procent alcoholen (ethanol, 1-propanol, 2-propanol), 0,1 procent natriumhypochloriet (als actief chloor) of 0,5 procent waterstofperoxide bevatten. Deze maatregel is genomen in verband met het dreigende tekort aan desinfectiemiddelen in zorginstellingen.

In de toelatingendatabank van het Ctgb kunnen handdesinfectiemiddelen (producttype PT01) worden opgezocht die een toelating hebben in Nederland. Een deel van deze middelen heeft een virusclaim en kon daarom volgens het Wettelijk Gebruiksvoorschrift al worden ingezet tegen het coronavirus. De middelen voor professioneel gebruik die geen virusclaim hebben maar wel voldoen aan bovengenoemde samenstellingen, mogen nu tijdelijk ook ingezet worden tegen het

Professionele gebruikers mogen de handdesinfectiemiddelen uit de volgende twee lijsten gebruiken tegen het coronavirus:

Lijst 1:
Handdesinfectiemiddelen voor professioneel gebruik die een virusclaim hebben en gebruikt mogen worden volgens het Wettelijk Gebruiksvoorschrift en de Gebruiksaanwijzing.

Lijst 2:
Handdesinfectiemiddelen voor professioneel gebruik die geen virusclaim hebben, maar toch gebruikt mogen worden tegen het coronavirus door deze middelen te gebruiken op schone handen en daarbij de handen minimaal 60 seconden vochtig in te wrijven.

Bekijk hier het volledige artikel van Service Management

Bekijk hier de veelgestelde vragen rondom het coronavirus.

Producten

Nieuwsgierig naar ons assortiment? Bekijk onze webshop.

2020-03-23T12:32:14+01:00